طرز تهیه پنیر برشته گیلانی
به گزارش وبلاگ چاپارها، پنیر سیامزگی، تقریبا پای ثابت همه غذاهای رشتی است و در آشپزی گیلان از این پنیر به وفور استفاده می گردد؛ به طوریکه حتی در بسیاری از مواقع از شوری این پنیر به عنوان نمک غذا استفاده می نمایند. در رشت با پنیر سیامزگی که صحیح آن سیاهمزگی است، غذاهای زیادی درست می گردد که یکی از آنها پنیر برشته است. البته خود گیلکی ها به آن پنیر دبیج هم می گویند. اما پیش از اینکه درباره طبخ پنیر برشته بگوییم، بد نیست کم درباره پنیر سیامزگی شرح دهیم.
سیاهمزگی که در تلفظ عموم سیامزگی خوانده می گردد، نام یکی از توابع شفت، در استان گیلان است. این پنیر هم چون برای این منطقه است، به نام سیامزگی معروف شده است. این پنیر از شیر خالص بز یا گوسفند تهیه می گردد. طعمی نمکین و کمی تند و تیز دارد و از لحاظ ظاهر و بافت شبیه پنیر خیکی یا پنیر کوزه آذربایجان است.
پنیر برشته در گیلان به عنوان نوعی املت شناخته می گردد؛ به همین علت بیشتر به عنوان وعده صبحانه میل می گردد، اما به علت ارزش غذایی بالا و در عین حال سبک بودنش می توان در دیگر وعده های غذایی به خصوص شام نیز آن را میل کرد.
مواد لازم برای تهیه پنیر برشته
- پنیر سیامزگی 400 گرم
- تخم مرغ چهار عدد
- سیر دو حبه
- زردچوبه وفلفل سیاه به اندازه لازم
- روغن به اندازه لازم
- شوید یک قاشق غذا خوری
طرز تهیه پنیر برشته
مرحله اول
ابتدا روغن را داخل ماهیتابه داغ می کنیم.
پنیر سیامزگی را خرد و سپس در روغن داغ شده تفت می دهیم.
مرحله دوم
سیرهای تازه را له و به پنیر سرخ شده اضافه می کنیم.
مرحله سوم
حالا زمان آن رسیده که تخم مرغ ها را بشکنید و با پنیر و سیر تفت داده شده هم بزنید.
آنقدری که این مواد را با هم در روغن ماهیتابه هم می زنیم که تخم مرغ شکل خرد شده به خود بگیرد.
مرحله چهارم
در خاتمه شوید و فلفل سیاه را به مواد داخل ماهیتابه اضافه کنید و بعد از یک تفت کلی زیر اجاق را خاموش کنید.
املت پنیر برشته شما آماده است؛ نوش جان.
فوت کوزه گری
- در گذشته پنیر سیامزگی فقط در گیلان پیدا می شد اما پس از چشیدن طعم این پنیر به وسیله گردشگران و استقبال از آن، شکل کارخانه ای این پنیر هم فراوری شد و در شهرهای دیگری غیر از گیلان هم به فروش می رسید. با اینحال اگر برای تهیه پنیر برشته، پنیر سیامزگی نداشتید، می توانید آن را با پنیر بلغاری، پنیر فتا و یا پینر لیقوان درست کنید.
- نکته دیگر اینکه اگر پنیر برشته را با پنیر سیامزگی درست کردید از ریختن نمک در غذا خودداری کنید چون خود پنیر سیامزگی شور است.
- دیگر اینکه برای تفت دادن مواد این املت گیلانی، می توانید آن را با روغن زیتون درست کنید.
- اینکه این غذا را با نان بخورید یا برنج بستگی به ذائقه خودتان دارد؛ چون خوردن آن به هردو شکل رواج دارد. مهم این است که آن را برای چه وعده ای انتخاب کردید. بعضی از محلی های گیلان این غذا را با شوید پلو میل می نمایند، در عوض موقع طبخ آن شوید نمی ریزند.
اگر گذرتان به رشت افتاد حتما یکبار طعم این غذا را آنجا بچشید، مطمئنا بعد از آن مشتریش خواهید شد و در خانه خودتان برای درست کردن آن دست به کار می شوید.
منبع: کتاب کاله