آخرین تحولات بازار خودروی تهران
به گزارش وبلاگ چاپارها، خبرنگاران : بازار خودرو طی هفته جاری شاهد نوسان شدید قیمتی بود، نوساناتی که بازار را بیش از پیش ملتهب کرد.
به گزارش وبلاگ چاپارها به گفته فعالان بازار دلیل اصلی این نوسان قیمتی را باید در شایعه افزایش 40 درصدی قیمت ها در کارخانه جست وجو کرد.
در شرایطی که نزدیک به 50 روز از سال 99 می گذرد همچنان بحث قیمت گذاری خودرو ازسوی ستاد تنظیم بازار به عنوان متولی قیمت گذاری، نهایی نشده است. عدم جمع بندی در این زمینه و اعلام قیمت نهایی از سوی ستاد تنظیم بازار باعث شده شایعات درباره قیمت نهایی خودرو در امسال بازار را ملتهب کند. شایعه افزایش 40 درصدی قیمت خودرو از مبدا را می توان آخرین شایعه در این ارتباط دانست و همین اتفاق بازار خودرو را طی هفته جاری تحت تاثیر قرار داد.
در این ارتباط سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاه داران تهران ضمن تایید تاثیرگذاری شایعه افزایش 40 درصدی قیمت ها از مبدا به دنیای اقتصاد می گوید: بازار خودرو همچنان راکد است، با این حال شایعه افزایش قیمت کارخانه ای خودرو باعث شد تا قیمت ها در بازار نوسانی گردد.
این مقام مسوول ادامه می دهد: در کنار این شایعه شاهد هستیم که شرایط عرضه خودرو به بازار همچنان با چالش همراه است و خودروسازان نمی توانند احتیاج بازار را تامین نمایند. موتمنی می گوید: در حال حاضر مشاهده می گردد که خودروسازان همچنان در حال تحویل تعهدات معوقه خود به آن دسته از مشتریانی هستند که پیش تر در طرح های فروش خودروسازان شرکت نموده اند؛ بنابراین آنها خودرویی ندارند که به بازار تزریق نمایند. عدم تامین احتیاج بازار از سوی تزریق نماینده اصلی خودرو به بازار باعث می گردد کسانی که در شرایط فعلی خودرو در اختیار دارند به نوعی دست بالا را در مشخص قیمت ها داشته باشند و خودرو را با قیمت های عجیب و غریب به بازار عرضه نمایند.
این فعال بازار معتقد است تا زمانی که انفعال متولی اصلی قیمت گذاری خودرو ادامه داشته باشد شرایط بازار این گونه خواهد بود.
وی می گوید: ستاد تنظیم بازار هر چه زودتر به جمع بندی برسد و قیمت ها را اعلام کند، نوسان بازار زودتر فروکش می نماید.
رفتار فروشندگان و خریداران
حال که ستاد تنظیم بازار قیمت خودرو از مبدا را اعلام نمی نماید و خودروسازان نیز توان تامین خودروی بازار را ندارند رفتار فروشندگان و خریداران چگونه خواهد بود و آنها چه مسیری را در این بازار پر نوسان دنبال خواهند کرد؟
ابتدا رفتار فروشندگان را آنالیز می کنیم.
در شرایط فعلی بازار فروشندگان به دو دسته تقسیم می شوند؛ بخشی از فروشندگان هستند که کوشش می نمایند تا از خلا اعلام قیمت های جدید خودرو در سال 99 بیشترین استفاده را ببرند. این دسته از فروشندگان در بازار حاضر هستند و با اعلام قیمت های عجیب و غریب به دنبال این هستند تا پیش از اعلام قیمت های رسمی خودرو از مبدا توسط متولی امر قیمت گذاری برای سال 99 خودروی خود را با حداکثر سود به فروش برسانند. در کنار این دسته فروشندگانی هم هستند که تا زمان اعلام قیمت خودرو برای امسال از حضور و عرضه خودرو در بازار امتناع می نمایند. این بخش از فروشندگان در حال حاضر تنها به رصد بازار می پردازند.
حال به سراغ خریداران خودرو می رویم. خریداران خودرو هم در شرایط کنونی دو استراتژی را دنبال می نمایند. بخشی از خریداران کوشش می نمایند در بازار حضور پیدا نموده و محصول موردنظر خود را با چانه زنی به قیمت کمتر از فروشندگان خریداری نمایند. تحلیل این بخش از مشتریان این است که با توجه به شرایط حاکم بر شرکت های خودروساز و نبود چشم انداز روشن در ارتباط با افزایش تیراژ باید در بازار حضور پیدا نموده و هرچه زودتر خودروی مورد احتیاج خود را خریداری نمایند.
آنها به آمار فراوری خودروسازان در یکی دو سال اخیر استناد می نمایند که همیشه از فرایند نزولی فراوری حکایت دارد. این دسته از مشتریان معتقدند که خودروسازان نتوانسته اند هدف گذاری های انجام شده از سوی سیاست گذار کلان خودرو را در چند سال اخیر محقق نمایند و به نظر می رسد امسال نیز با توجه به شیوع ویروس کرونا و همچنین اختلال در زنجیره تامین قطعه از منابع داخلی و خارجی هدف گذاری یک میلیون و 200 هزار دستگاهی محقق نگردد. بنابراین این دسته از خریداران به دنبال حضور در بازار و خرید محصول موردنظر خود در اسرع وقت هستند، زیرا معتقدند چنانچه خرید خود را به تاخیر بیندازند همین محصول را باید با قیمت بالاتر خریداری نمایند.
اما بخش دیگری از مشتریان نظری برخلاف استراتژی دسته قبل دارند. آنها معتقدند در حال حاضر بازار نوسانی است و قیمت ها بیشتر از اینکه از مولفه های معمول بازار تاثیر بپذیرد، تحت تاثیر شایعات قرار گرفته است.
به عقیده این بخش از خریداران شایعه افزایش 40 درصدی قیمت خودرو از مبدا محقق نخواهد شد. آنها به تجربه قیمت گذاری در سال های پیش استناد می نمایند. آنها معتقدند از زمانی که ستاد تنظیم بازار متولی قیمت گذاری خودرو شده است تنها یک بار در بهمن ماه 97 قیمت محصولات خودروسازان را به روز نموده است و تا به امروز خودروسازان بر اساس همان قیمت های اعلامی مجبور به عرضه خودرو به بازار بوده اند. با توجه به اینکه دولت دوازدهم در سال پایانی خود قرار گرفته است به نظر این بخش از خریداران بعید است که قیمت خودرو را با میزانی که در شایعات به آن پرداخته شده افزایش دهد. آنها می گویند در بدترین حالت درصدی به قیمت های موجود اضافه خواهد شد و خودروسازان ناچار هستند با قیمت های اعلامی، خودرو به بازار عرضه نمایند. پیش بینی این بخش از خریداران افزایش قیمت 10 تا 15 درصدی است. بنابراین با توجه به استدلالی که این مشتریان دارند در شرایط نوسانی بازار از حضور در بازار و انجام خرید خودرو امتناع می نمایند و در انتظار ثبات بازار می مانند.
به این ترتیب مشتریان یا در شرایط تورم انتظاری در بازار حضور پیدا می نمایند یا به انتظار ثبات در بازار می مانند و در آن شرایط اقدام به خرید خودرو می نمایند.
منبع: اقتصادنیوز