خبرنگاران هر اپلیکیشنی شاد نیست

به گزارش وبلاگ چاپارها، تهران - خبرنگاران - آموزش مجازی و آنلاین نخستین تجربه اغلب کشورها است که در پی شیوع ویروس میکروسکوپی و شاخ دار کرونا در مدارس و دانشگاه های سراسر دنیا آغاز شد و با آغاز این نخستین تجربه شیادان فضای مجازی نیز بیکار ننشستند و شیوهای نوینی برای کلاهبرداری های مجازی پیش گرفتند.

خبرنگاران هر اپلیکیشنی شاد نیست

آموزش مجازی و آنلاین در شرایط کرونایی و سایر شرایط مشابهی که ممکن است دنیا را درگیر کند، دارای مزایا و معایبی است که والدین، معلمان، دانش آموزان و دانشجویان با علم به این مزایا و معایب راحت تر می توانند در فضای مجازی آموزش دیده و از گزند خطرات ناشی از شیوه های نوین شیادان در امان بمانند.

در راستای آموزش مجازی و توسعه در این جهت وزارت ارتباطات و سازمان فناوری اطلاعات نیز دست به کار شده و برای تسهیل آموزش های مجازی گام هایی برداشتند به گونه ای که امروزه بیش از 76 هزار مدرسه روستایی و شهری به شبکه ملی اطلاعات و به ویژه به شبکه ملی هوشمندسازی مدارس دانا متصل شوند.

بر اساس ماده 69 قانون ششم توسعه، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با رعایت مصوبات شورای عالی فضای مجازی مکلف است با همکاری وزارت آموزش و پرورش تا سرانجام سال دوم اجرای قانون برنامه هوشمندسازی مدارس، امکان دسترسی الکترونیکی اعم از سخت افزاری، نرم افزاری و محتوا را به کتب درسی، کمک آموزشی، رفع اشکال، آموزش و مشاوره تحصیلی، بازی رایانه ای آموزشی، استعداد سنجی، آموزش مهارت های حرفه ای و مهارت های فنی و اجتماعی را به صورت رایگان برای تمام دانش آموزان شهرهای زیر 20 هزار نفر، روستاها و حاشیه شهرهای بزرگ فراهم کند.

همچنین ماده 67 قانون برنامه ششم توسعه، وزارت ارتباطات و فناری اطلاعات را مکلف نموده تا برای توسعه زیرساخت های خدمات الکترونیکی در مناطق محروم و روستایی سرمایه گذاری کند. به گونه ای که امکان ارائه حداقل چهار خدمت الکترونیکی اصل دولت (سلامت، آموزش، کشاورزی و بانکی) در 80 درصد روستاهای بالای 20 خانوار کشور امکان پذیر باشد. اکنون و در سال سوم برنامه، 78 درصد اتصال محقق شده و تنها 2 درصد باقی مانده است.

در سال 94 بیش از 10 هزار روستا به شبکه ملی متصل شد، سال 95 اتصال 19 هزار روستا انجام شد و این فرایند ادامه داشت تا الان که بیش از 32 هزار روستا به شبکه ملی اطلاعات متصل شدند. بر اساس آخرین آماری که وجود دارد تعداد مدارس روستایی دارای اطلاعات 26 هزار و 237 مدرسه است که از این بین 23 هزار مدرسه دارای امکان دسترسی به شبکه ملی اطلاعات هستند.

بر اساس تفاهم نامه ای که میان دو وزارتخانه ارتباطات و آموزش و پرورش به امضا رسید، بیش از 76 هزار مدرسه شهری و روستایی در سراسر کشور با آغاز سال تحصیلی به شبکه ملی هوشمندسازی مدارس دانا متصل شدند.

با وجود همه این اقدامات مثبت و گستردگی استفاده از اینترنت، همچنان شاهد خسارات و کلاهبرداری هایی هستیم که در فضای مجازی به بهانه اینترنت رایگان دانش آموزی، معلمی و دانشجویی شکل گرفته و پرنده های بسکمک در این زمینه در پلیس فتای استان های سراسر کشور تشکیل شده است.

از زمانی که استفاده از اپلیکیشن شاد برای استفاده دانش آموزان و معلمان خبری شد، شیادان نیز دست به کار شده و اقدام به تبلیغ اپیلکیشن های دروغین یا استفاده از اینترنت رایگان نموده و بسکمک از افراد ناآگاه را دام خود انداختند.

کلاهبرداران تا جایی پیش رفته اند که حتی به تبلیغ دروغین ارائه سیم کارت های رایگان دانش آموزی و معلمی روی آورده و جیب بسکمک از متقاضیان را خالی کردند.

در این گزارش اشاره ای می شود به هشدار روسای پلیس فتا برخی استان ها و نمونه پفراینده های که در این زمینه تشکیل شده است.

ارسال لینک جعلی ثبت نام سیم کارت های رایگان شاد

رئیس پلیس فتا استان مازندران با اشاره به ارسال لینک های جعلی تحت عنوان ثبت نام سیم کارت شاد و موضوع بازگشایی مدارس در شبکه های اجتماعی گفت: خانواده ها توجه داشته باشند اگر قرار باشد سیم کارت دانش آموزی به هموطنان داده شود از طریق پرتال رسمی اپراتورها و یا وزارتخانه های مربوطه اطلاع رسانی خواهد شد.

سرهنگ سامع خورشاد افزود: با توجه به بازگشایی مدارس، شاهد ارسال لینک های جعلی تحت عنوان ثبت نام سیم کارت شاد و هدایت کاربران به درگاه های فیشینگ بانکی هستیم که با سرقت اطلاعات بانکی شهفرایندان، حساب آنها را خالی می کنند.

وی افزود: ثبت نام سیم کارت با قیمت بسیار پایین با ارائه خدمات اینترنتی رایگان از ترفندهای مجرمان سایبری برای کلاهبرداری از خانواده های دانش آموزان شده که در ادامه مبلغی برای هزینه ثبت نام سیم کارت از شهفرایندان دریافت می کنند؛ متاسفانه هموطنان بعد از واریز وجوه به حساب کلاهبردارهیچ گونه کالایی دریافت ننموده و شخصی پاسخگو نبوده یا کالای تحویلی به آن ها تقلبی است.

سرقت اطلاعات دانش آموزان با انتشار اپلیکیشن های جعلی شاد

رئیس پلیس فتا استان سمنان نیز درباره دسترسی مجرمان سایبری به اطلاعات شخصی دانش آموزان از طریق انتشار اپلیکیشن های جعلی شاد هشدار داد.

سرهنگ حسین صادقی مهم ترین بستر انتشار بدافزارهای تلفن همراه را شبکه های اجتماعی دانست و افزود: اخیرا مجرمان سایبری با ساخت و بارگذاری برنامه های جعلی شاد و با تبلیغات گسترده در کانال ها و گروه های شبکه های اجتماعی دانش آموزان را به نصب نرم افزار جعلی شاد تشویق نموده و در پی سرقت اطلاعات شخصی دانش آموزان هستند.

کلاهبرداری به بهانه اینترنت رایگان

رئیس پلیس فتا استان کهگیلویه و بویراحمد نیز اعلام کرد: مجرمان سایبری با ارسال لینک های جعلی در کانال ها و شبکه های اجتماعی به بهانه دریافت بسته های اینترنتی رایگان از معلمان و دانش آموزان کلاهبرداری می کنند.

سرهنگ روح اله شهبازی پور افزود: مجرمان سایبری همواره در کمین نشسته و از هر موقعیت و مناسبتی سوء استفاده می کنند و سعی در به دام انداختن کاربران دارند که در این شرایط معلمان و دانش آموزان از بهترین قربانیان آنها هستند.

وی ادامه داد: مجرمان سایبری ضمن ایجاد صفحات فیشینگ و ارسال لینک های جعلی، با انجام تبلیغات فریبنده از قبیل بسته های اینترنتی رایگان یا شارژهای شفگت انگیز و ارزان برای تلفن همراه در شبکه های اجتماعی، اعتماد معلمان و دانش آموزان را به خود جلب نموده و اقدام به سرقت اطلاعات بانکی معلمان و اولیاء دانش آموزان نموده و حساب بانکی شان را خالی می کنند.

این مقام انتظامی تاکید کرد: معلمان و دانش آموزان هرگز فریب این گونه تبلیغات را نخورند و برای دریافت هرگونه بسته اینترنت رایگان مخصوص آموزش، فقط از طریق سایت های اعلامی از طریق رسانه ملی یا وزارت آموزش و پرورش اقدام کنند و از خرید در درگاه های مشکوک یا ثبت نام در دیگر سایت ها خودداری کنید.

کلاهبرداری دیگری به بهانه اینترنت رایگان برای معلمان و دانش آموزان

رئیس پلیس فتا استان کهگیلویه و بویراحمد هشدار داد: مجرمان سایبری با ارسال لینک های جعلی در کانال ها و شبکه های اجتماعی به بهانه دریافت بسته های اینترنتی رایگان از معلمان و دانش آموزان کلاهبرداری می کنند.

سرهنگ روح اله شهبازی پورگفت: مجرمان سایبری همواره در کمین نشسته و از هر موقعیت و مناسبتی سوء استفاده می کنند و سعی در به دام انداختن کاربران دارند که در این شرایط معلمان و دانش آموزان از بهترین قربانیان آنها هستند.

وی افزود: مجرمان سایبری ضمن ایجاد صفحات فیشینگ و ارسال لینک های جعلی، با انجام تبلیغات فریبنده از قبیل بسته های اینترنتی رایگان یا شارژهای شفگت انگیز و ارزان برای تلفن همراه در شبکه های اجتماعی، اعتماد معلمان و دانش آموزان را به خود جلب نموده و اقدام به سرقت اطلاعات بانکی معلمان و اولیاء دانش آموزان نموده و حساب بانکی شان را خالی می کنند.

این مقام انتظامی تاکید کرد: معلمان و دانش آموزان عزیز هرگز فریب این گونه تبلیغات را نخورند و برای دریافت هرگونه بسته اینترنت رایگان مخصوص آموزش، فقط از طریق سایت های اعلامی از طریق رسانه ملی یا وزارت آموزش و پرورش اقدام کنند و از خرید در درگاه های مشکوک یا ثبت نام در دیگر سایت ها خودداری کنید.

رئیس پلیس فتا استان کهگیلویه و بویراحمد به معلمان و دانش آموزان توصیه کرد: به هیچ وجه به لینک های ارسالی در کانال ها و شبکه های اجتماعی با عنوان ثبت نام و دریافت اینترنت رایگان همراه، اعتماد و اطمینان نکنند و فقط با مراجعه به وب سایت اینترنتی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به نشانی https: //ictgifts.ir یا سایت اینترنتی اپراتورهای تلفن همراه اقدام به ثبت نام و دریافت بسته اینترنت رایگان اختصاصی خود کنند.

لزوم همراهی والدین با بچه ها در استفاده از برنامه شاد

کارشناسان حوزه فضای مجازی به همراهی والدین هنگام استفاده بچه ها از برنامه شاد تاکید دارند زیرا معتقدند محتواهای نامناسب منتشر شده در فضای مجازی و برقراری ارتباطات نامتعارف، از دست دادن اطلاعات شخصی و افتادن در دام مزاحمان اینترنتی فقط بخشی از آسیب های ورود زود هنگام دانش آموزان به فضای مجازی است.

مواجهه مستمر با فضای مجازی و حجم وسیعی از تصاویر و فیلم ها و مطالب مختلف برای بچه ها قطعا آسیب های فراوانی در پی خواهد داشت براین اساس والدین برای همراهی و مصونیت دانش آموزان از چالش های این فضا، باید دانش و اطلاعات خود در زمینه فضای مجازی و تهدیدات و آسیب های آن را به روز نموده و نظارت داشته باشند که پروکسی، فیلترشکن و برنامه های نامناسب دیگر بر روی گوشی یا تبلتی که فرزندانشان استفاده می کنند، نصب نباشد.

نصب و اجرای فیلترشکن ها، دسترسی بچه ها و نوجوانان را به محتواهای نامناسب فراهم نموده و مسائل عدیده ای برای فرزندان و خانواده ها به همراه خواهد داشت.

بهترین نوع استفاده از اینترنت و کلاس های آنلاین برای بچه ها و نوجوانان زمانی است که یکی از والدین، آن ها را همراهی کند و حافظه تجهیزات فاقد اطلاعات شخصی و خانوادگی باشد.

همان گونه که بچه ها و نوجوانان در دنیای واقعی نیاز به کنترل و مراقبت دارند، در فضای مجازی نیز باید مراقب آن ها بود. درحقیقت فضای مجازی یک فضای پالایش شده و استاندارد برای بچه ها و نوجوانان نیست و استفاده غیراصولی آن ها از این فضا می تواند بچه ها و نوجوانان را در معرض آسیب های جبران ناپذیر مختلف قرار دهد.

نکاتی که والدین باید بدانند

با شیوع ویروس کرونا هزاران دانش آموز در سنین مختلف، از شبکه آموزشی دانش آموزی استفاده می کنند، درحالی که بسکمک از آن ها، آموزش کافی را در این خصوص ندیده اند و هیچ دانشی هم در حوزه فضای مجازی ندارند. آنها ناخواسته و بنا به ضرورت، وارد فضایی شده اند که دارای آسیب ها و تهدیدات فراوانی است.

در این خصوص نکاتی در استفاده از بستر اینترنت و فضای مجازی و همـراهـی با فـرزنـدان و دانش آموزان باید در نشر گرفته شود که به شرح ذیل است:

- در حـین آموزش آنلاین، همـراه فرزندانتان باشید.

- آن ها را در فضـای مجـازی به حـال خـود رهـا نکـنید.

- بدون دلیل، تجهیزات هوشمند را در اختیار فرزند قرار ندهید

-اگر نتوانستید تجهیزات هوشمند مـجزا برای فرزندان خود تهـیه کـنید و مجـبور شـدید گـوشـی خـود را در اختیار آن ها قرار دهید، حتماً فیلترشکن یا پروکسی ها را غیرفعال نموده تا دسترسی فرزندان به محتوای نامناسب محدود شود.

- از آنتی ویروس مناسب و به روز در تجهیزات هوشمند استفاده کنید.

- خانواده هایی که لپ تاپ یا سیستم خانگی دارند، آن را در یک فضای مناسب قرار دهند. مـیز و صندلی مناسب برای دانش آموز خود تهیه کنند و نحوه نشستن و قرار دریافت در مقابل رایانه و یا گوشی هوشمند را به آن ها آموزش دهند.

- زمان فراگیری آموزش را مدیریت کنید.

- افرادی که از وب کـم استفاده می کنند حتماً مطمئن شوند که به محض سرانجام آموزش، ارتباط تصویری قطع شده باشد.

- سعی کنید برنامه آموزشی شاد را از سایت وزارت آموزش وپرورش (به آدرس اینترنتی https: //www.medu.ir) دریافت کنید.

- به شایعه فروش سیم کارت شاد در فضای مجازی اعتماد نکنید. چراکه با این ترفند، کاربران را به بهانه پرداخت مبلغ ناچیزی، به سمت درگاه الکترونیکی جعلی و یا فیشینگ هدایت می کنند و موجودی حساب بانکی شما را خالی می کنند.

- به بچه ها آموزش دهید به افراد نـاشـناس در این فضـا و یا سایر شبکه های اجتماعی اعتمـاد نکـنند و وارد هر لینـک نـاشـناس در شبکه های اجتمـاعی نشـوند.

- معلمان هم دانش آموزان را به سمت وسوی شبکه های اجتماعی غیربومی هـدایـت نکـنند و آموزش ها را فقـط از طریق شبکه آموزشی شـاد پیگـیری کنند.

- هشدارهای لازم را به دانش آموزان یا والـدین دهـند که با پـوشـش و وضـعیت ظاهـری منـاسـب در مقابل دوربین قـرار بگیرند تا از هرگونه سوءاستفاده سـایـریـن جلـوگـیری شـود.

اعتیاد اینترنتی دانش آموزان در شرایط کرونا

سرهنگ رامین پاشایی معاون اجتماعی پلیس فتا با اشاره به افزایش استفاده از فضای مجازی توسط دانش آموزان در شرایط کرونا به والدین هشدار داد تا مراقب باشند تا افزایش استفاده از فضای مجازی فرزندان آن ها را به سوی اعتیاد اینترنتی سوق ندهد.

وی گفت: در خانه ماندن دانش آموزان و آموزش از راه دور و آنلاین شاهد افزایش استفاده از اینترنت و فضای مجازی از سوی بچه ها هستیم که این امر علاوه بر آسیب های جسمانی می تواند آسیب های روانی نیز در پی داشته باشد که اعتیاد اینترنتی یکی از آسیب های روانی این امر است.

سرهنگ پاشایی افزود: عدم کنترل زمان، تأثیر منفی بر دیگر بخش های زندگی، بی اهمیتی به گذر زمان، تمایل و علاقه شدید به چت و بازی های آنلاین، پناه بردن به اینترنت در هنگام بروز مسائل، احساسات چندگانه، استرس و اضطراب از نشانه های اعتیاد اینترنتی است.

وی ادامه داد: زمانی که بچه ها دو یا سه مورد از این علائم را از خود بروز دهند باید گفت در آستانه اعتیاد اینترنتی قرارگرفته اند، لذا داشتن برنامه برای محدودسازی استفاده آن ها از اینترنت یک ضرورت است.

معاون اجتماعی پلیس فتا تأکید کرد: آموزش از راه دور و آنلاین نباید به گونه ای باشد که تمام وقت دانش آموزان در فضای مجازی بگذرد، ازاین رو هم معلمان و خانواده های باید به این موضوع توجه داشته باشند که این آموزش باید محدود به زمان مشخصی باشد، تا دانش آموزان باقی وقت خود را در فضای حقیقی بگذرانند و به اموری بپردازند که ارتباطی با فضای مجازی نداشته باشد.

پاشایی افزود: به عنوان مثال ارسال سؤالات و پاسخ آن ها نباید کاملا آنلاین باشد، بلکه می توان سؤالات را برای آن ها ارسال کرد و جواب را در قالب تصویر پاسخ داده شده بر روی برگه با خط خود دانش آموز درخواست کرد. این امر می تواند زمان استفاده بچه ها از اینترنت را کاهش دهد.

وی تأکید کرد: در این دوران نباید با توجه به کرونا اعتیاد اینترنتی در دانش آموزان را نادیده گرفت، چراکه گرفتاری دانش آموزان به اعیتاد اینترنتی می تواند در آینده مسائل جدی را برای والدین، سیستم آموزش و جامعه به باور آورد.

آموزش دانش آموزان فقط در اپلیکیشن شاد

سرهنگ علی محمد رجبی رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتا ناجا نیز فت: برای جلوگیری از آسیب ها و تهدیدات موجود عیله دانش آموزان حتما معلمان تمام فعالیت درسی خود را در اپلیکیشن شاد اجرا کنند.

وی افزود: متاسفانه با وجود اپلیکیشن شاد، برخی از معلمان برای آموزش دانش آموزان به دلایلی مثل کندی سرعت، محدود بودن امکانات وغیره از این اپلیکیشن استفاده نمی کنند و اپلیکیشن های خارجی مثل تلگرام، واتساپ را پیشنهاد نموده و یا در کنار آموزش در اپلیکیشن شاد از اپلیکیشن های خارجی نیز استفاده می کنند و ارسال و دریافت تمرین و آموزش بیشتر را در سایر اپلیکیشن ها انجام می دهند.

وی افزود: با توجه به اینکه استفاده از اپلیکیشن های فیلتر شده نیاز به استفاده از نرم افزارهای عبور از فیلترینگ دارد، به معلمان و مدیران محترم مدارس توصیه می شود از الزام والدین و دانش آموزان جهت حضور در کلاس های مجازی آموزشی تحت شبکه های اجتماعی فیلتر شده و خارجی پرهیز کنند.

سرهنگ رجبی ادامه داد: استفاده از اپلیکیشن های شبکه های اجتماعی خارجی فیلتر شده به جهت اینکه برای دسترسی، نیاز به نصب فیلترشکن دارد و این امر دسترسی دانش آموزان را به هر گونه محتوا را امکان پذیر می سازد، خطرناک است که می تواند باعث آسیب های روحی و روانی دانش آموزان شود.

رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتا ناجا با بیان اینکه امکان ارتباط گیری مجرمان سایبری در اپلیکیشن های خارجی با دانش آموزان وجود دارد، گفت: ورود و حضور دانش آموزان در اپلیکیشن های خارجی و عضویت در گروه های مختلف می تواند آسیب های محتوایی برای دانش آموزان داشته و آنان را در دام مجرمان سایبری و یا اخاذان و زورگیران سایبری گرفتار کند.

رجبی با اشاره به حس کنجکاوی دانش آموزان و اطلاعات محدود آنها از تهدیدات و آسیب های فضای مجازی به خصوص شبکه های اجتماعی خارجی افزود: احتمال افتادن در دام شیادان و تبهکاران فضای مجازی و آسیب های روحی و روانی برای آنها دور از انتظار نیست.

به گفته وی دسترسی به محتوای غیر اخلاقی و نامناسب از دیگر تهدیدات و آسیب های اپلیکیشن های خارجی است که نباید نادیده گرفته شود.

رجبی اضافه کرد: معلمان تحت هیچ شرایطی با توجه به تهدیدات و آسیب های شبکه های اجتماعی خارجی فلیتر شده نه تنها در این اپلیکیشن ها آموزشی برای دانش آموزان ارائه ندهند بلکه حتی این دست اپلیکیشن ها را به دانش آموزان توصیه نکنند.

گزارش از معصومه نیکنام

منبع: ایرنا

به "خبرنگاران هر اپلیکیشنی شاد نیست" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران هر اپلیکیشنی شاد نیست"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید